Recensie: Zonder jou van Priscilla en Chantal van Gastel

Afgelopen week kreeg ik van uitgeverij HarperCollins Holland het boek Zonder jou van Priscilla en Chantal van Gastel opgestuurd. Via Instagram en Facebook had ik al veel over dit boek voorbij zien komen en ik was dan ook razend nieuwsgierig. Hoe zou een psychologische thriller van deze zussen zijn?! Ik ben diezelfde avond dan ook direct begonnen met lezen. Lees in deze recensie wat ik van het boek vind.

De flaptekst

Wat doe je als je kind een steeds groter gevaar vormt voor zichzelf én anderen? Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem. De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Mijn kennismaking met het boek

Oké, laat ik beginnen bij het begin! Vinden jullie de kaft niet schitterend?! Ik was direct verkocht. Waar veel thrillers een donkere kaft hebben vind ik de combinatie van wit en rood heel speciaal. Ik hoopte dan ook dat het verhaal net zo speciaal zou zijn. Gelukkig was dat het geval. Al vanaf de eerste bladzijde riep het verhaal een angstig en tegelijkertijd nieuwsgierig gevoel bij mij op en zat ik op het puntje van mijn stoel. Ik wilde direct meer weten!

Een spannend en indrukwekkend verhaal 

Valerie en Oscar zijn altijd gek op elkaar geweest en uit deze liefde werd hun zoontje geboren. Mick, een knap en lief mannetje waar iedereen voor in het katzwijm viel, hij lachte vrijwel nooit maar het was een makkelijk en leuk kind. Helaas ontdekten Valerie en Oscar tijdens Mick zijn kleuterjaren dat hij anders was dan andere kinderen. Geweld voert vanaf dat moment de boventoon bij Mick. Sterker nog, wanneer Mick geen geweld gebruikt dan weet hij de boel te manipuleren om zijn zin te krijgen. Krijgt hij dat niet? Dan schreeuwt Mick gerust dat hij je haat of erger. Het zijn zware jaren voor Oscar en Valerie, hoe moet het verder met hun gezin? Ondanks dat Oscar zielsveel van Valerie houdt besluit Oscar weg te gaan bij Valerie, hij kan het gedrag van Mick niet meer aan, het beheerst zijn leven. Valerie probeert op haar beurt het leven van Mick een zo positief mogelijke draai te geven na deze gebeurtenis. Ze gaat voor Mick, wat er ook gebeurt en haar onvoorwaardelijke liefde kent geen grenzen. Mick heeft dat door en zijn gedrag gaat van kwaad tot erger. Is Valerie in staat om haar zoon, die geregeld schreeuwt haar te willen vermoorden, in het gareel te houden?

Sterke personages

De personages in Zonder jou zijn allemaal als sterk te omschrijven, ze vechten voor wat ze willen. Mick is een kind waarbij zijn gedragsstoornis hem maakt tot een agressieve en manipulatieve jongen die nergens voor terugdeinst. Angst kent hij niet, om over inlevingsvermogen maar te zwijgen! Mick toont geen berouw voor zijn daden en dit maakt hem tot een boeiend personage. Hij zorgde voor de spanning in het verhaal en heeft mij geregeld versteld doen staan. Ook stond ik versteld van Valerie, haar vermogen tot liefhebben is zo sterk! Ik kan me voorstellen dat de liefde van een moeder diep zit, maar dat een moeder zoveel aan kan vind ik verbluffend! Ik kon mijzelf het meest identificeren met Oscar. Hij nam naar mijn mening heel duidelijke en rationele beslissingen. Ondanks dat zijn liefde sterk is, laat hij een ander niet toe zijn leven tot een diep zwart dal te maken.

Wat ik ervan vond

Ik vond Zonder jou indrukwekkend en beangstigend. Ik weet dat er kinderen zijn met “een rugzakje”, kinderen die anders zijn en meer begeleiding nodig hebben. Maar het extreme gedrag van Mick was mij niet bekend. Tijdens het lezen van het verhaal vroeg ik mij steeds af “Hoe kan een kind zo extreem zijn?!”. Het voelde voor mij als lezer als een uitzichtloze situatie. Erg knap dat Priscilla en Chantal er met hun vlotte schrijfstijl in slagen om dit gevoel over te brengen. Het was mooi te lezen dat liefde, ondanks zo een groot probleem, zo sterk kan zijn. Ik had tot aan het eind geen idee over hoe het zou aflopen en tastte in het duister. Dat was dan ook het enige minpunt, want ik ben altijd gek op tipjes van de sluier. Ik heb het gevoel dat er een groter kritiekpunt moet zijn, maar dat is er gewoon niet!

De conclusie van Zonder jou

Chantal en Priscilla hebben mij met het boek Zonder jou verrast. Ik vind het enorm knap hoe zij samen zo’n indrukwekkende thriller hebben geschreven! Helemaal omdat dit Priscilla van Gastel haar eerste boek is en Chantal van Gastel normaal romans schrijft met een hoog feelgood gehalte. Ik heb tijdens het hele verhaal op het puntje van mijn stoel gezeten en ik kon zelfs niet slapen na het lezen van het heftige plot. Heb je interesse in literaire thrillers? Haast je dan snel naar de winkel om dit boek aan te schaffen!

Beoordeling

4 koppen koffie

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.