De flat white, wat is het & hoe maak je hem klaar?

De flat white, wat is het & hoe maak je hem klaar?

Wat is er fijner dan een goed boek en een heerlijke kop van jouw favoriete koffievariant? Ik ben een echte coffee addict, tijdens het lezen van een boek maak je me dus ontzettend blij met een flat white. De flat white is net even anders dan een latté, verfijnder en sterker dan een cappuccino. Deze koffie is afkomstig uit Australië, waarna het recept is geperfectioneerd in Nieuw-Zeeland. Het belangrijkste verschil tussen een latté en een flat White is de verhouding van melk en espresso. In Nieuw-Zeeland gaan er in een Flat White twee shots espresso, terwijl er in een latté slechts één shot espresso gaat. Ook is de hoeveelheid melkschuim verschillend. Bij een latté hanteer je 10 millimeter schuim, bij een cappuccino 15 millimeter, en bij een flat white slechts 5 millimeter. Ook het soort schuim verschilt met de cappuccino; bij een cappuccino gebruik je het schuim van de opgeklopte, of opgestoomde melk. Bij de flat white gaat het om het microschuim, oftewel de stevige, opgeklopte melk van de bodem van het melkkannetje. Wil jij ook een lekkere flat white drinken tijdens het lezen? Dan heb ik hier het recept.

Recept flat white by Book Barista

 

Benodigdheden voor een flat white
1 kop
14 gram gemalen bonen
30 ml espresso
100 – 130 ml volle melk

 

Het recept voor een flat white

Een goed begin is het halve werk dus zorg ervoor dat je óf gemalen bonen hebt óf een bonenmaler. Het is het lekkerst om zelf je bonen te malen. Maal wel de juiste hoeveelheid, voor een enkele espresso is dat 7 gram koffie, voor een Flat White heb je dus 14 gram nodig. Druk de koffie goed aan tot de helft à driekwart onder de rand van het filter. Let op; als de filter moeilijk op de machine gedraaid kan worden dan zit er te veel koffie in het filter. Druk hier na op de startknop van jouw espressomachine en voilà, een goede espresso.

Nu is het tijd voor de melk! Je kunt een melkopschuimer gebruiken om de juiste hoeveel melkschuim te maken. Met dit apparaat zorg je er ook nog eens voor dat de melk niet te heet wordt. Je maakt het schuim vervolgens fluweelzacht en belletjesvrij door het melkkannetje stevig op het aanrecht te tikken.

De laatste stap, maar niet geheel onbelangrijk, verwarm je kopje en zorg ervoor dat deze warm genoeg is. Je kunt het kopje bijvoorbeeld verwarmen met heet water uit de kraan, maak het kopje daarna wel droog. Je hebt nu alle voorbereidingen getroffen, dus inschenken maar! Schenk eerst de opgeklopte melk uit de bodem van het kannetje in en daarna de koffie, let er wel op dat de schuimlaag niet meer dan 5 millimeter is. Enjoy!

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.