French press koffie, wat is het en zo maak je hem

french_press_koffie_recept

Een French press, ook wel bekend als een cafetière, is een klassieke en eenvoudige methode om koffie te zetten. Het is een geweldige manier om de volle smaak van koffie te ervaren, zonder dat je een ingewikkelde koffiemachine nodig hebt. Daarnaaest vind ik dat de koffie vaak heerlijk puur smaakt. Net even minder sterk dan andere koffies. In dit recept zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een heerlijke kop French press koffie kunt maken.

Stap 1: Kies de juiste koffie

Het belangrijkste ingrediënt voor goede koffie is natuurlijk de koffiebonen. Het is belangrijk om te kiezen voor koffiebonen van goede kwaliteit, bij voorkeur vers gebrand. Je kunt zelf bepalen welke koffiesoort je het lekkerst vindt, of het nu een milde Colombiaanse koffie is of een pittige Ethiopische. Probeer verschillende soorten koffiebonen uit om te ontdekken welke het beste bij jouw smaak past.

Stap 2: Maal de koffiebonen voor de French press koffie

Nadat je de juiste koffiebonen hebt gekozen, is het tijd om ze te malen. Voor een French press koffie heb je een grove maling nodig. Hierdoor kunnen de koffiebonen goed weken in het water en krijg je een volle smaak. Gebruik een koffiemolen om de bonen te malen of laat ze malen in de winkel waar je ze hebt gekocht. Zelf haal ik mijn koffiebonen altijd bij The little Roastery. Een echte aanrader

Stap 3: Verwarm het water

Verwarm het water tot de juiste temperatuur. Voor een French press koffie heb je water nodig dat net van de kook af is, ongeveer 90-95 graden Celsius. Gebruik een waterkoker of pan om het water te verwarmen. Laat het water niet koken, want dan wordt de koffie te bitter.

Stap 4: Maak de French press klaar

Terwijl het water aan het opwarmen is, maak je de French press klaar. Verwijder de zuiger en voeg de gemalen koffie toe aan de kan. Gebruik ongeveer 1 gram koffie per 15 ml water. Voor een French press van 800 ml heb je dus ongeveer 53 gram koffie nodig. Roer de koffie goed door, zodat alle koffiebonen goed vochtig zijn.

Stap 5: Voeg het water toe

Wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt, voeg je het langzaam toe aan de koffie in de French press. Begin in het midden en giet het water in een cirkelvormige beweging. Hierdoor worden alle koffiebonen goed nat. Vul de French press tot ongeveer 2 cm onder de rand.

Stap 6: Roer de koffie

Roer de koffie voorzichtig door met een lepel. Hierdoor komen de smaken goed vrij en krijg je een betere extractie. Laat de koffie nu ongeveer 4 minuten trekken.

Stap 7: Drukken maar

Plaats de zuiger op de kan en duw deze langzaam naar beneden. Zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefend, de koffie kan dat te snel gefilterd worden en dat doet de smaak geen goed.

Ik hoop dat dit recept je helpt om opnieuw te leren genieten van dit beetje ouderwetse koffie concept. Wil je toch wat hipper voor de dag komen? Dan is de Magic coffee wellicht iets voor jou.

 

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

French press

Laat heet water gedurende 3-4 minuten over grof vermalen koffie trekken. Dan heb je zeker weten een volle smaak.

Voor een French press koffie wordt over het algemeen een verhouding van 1:15 tot 1:17 aangehouden, dat wil zeggen 1 gram koffie per 15 tot 17 milliliter water. Dit kan variëren afhankelijk van de smaakvoorkeuren van de koffiedrinker. Voor een French press van 800 ml heb je dus ongeveer 53 tot 47 gram koffie nodig.

93 graden! DIt antwoord helpt je natuurlijk enorm. 😉 Want hoe de hack weet je nu precies of de temperatuur 93 graden is? Nou, wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.

De juiste koffie voor de French Press. Een veelgestelde vraag. En het antwoord varieerd van persoon van persoon. Koffie voor de French Press is enorm smaak gebonden. Maar je kunt uitgaan van een ietwat grove zelf gemalen koffie. Een Italiaanse Moka koffie is bij velen wel echt de favoriete goede koffie voor een smaakvolle French press.

De maalgraad, dat wat ongeveer iedereen zich afvraagt. Voor de ideale koffie smaak is dit een middelmatig gemalen filterkoffie die consistent en gelijkmatig is.

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.