Recensie: Een lied voor Achilles van Madeline Miller

Nadat ik Circe had gelezen van Madeline Miller werd het nu tijd voor Een lied voor Achilles. Ik had er alleen maar lovende dingen over gehoord dus ik was erg benieuwd! Zou dit boek nog beter zijn dan Circe?

Flaptekst

Een verhaal over goden, koningen, onsterfelijke roem en het menselijk hart. Achilles, ‘de beste onder de Grieken’, zoon van de wrede zeegodin Thetis en de legendarische koning Peleus, is sterk, snel en onweerstaanbaar knap. Patroclus is een zachtaardige prins, verbannen uit zijn vaderland na een gewelddadig incident. Achilles neemt Patroclus onder zijn hoede en de twee jongens ontwikkelen een meer dan hechte vriendschap. Als duidelijk wordt dat de schone Helena van Sparta is ontvoerd, worden alle mannen opgeroepen om Troje te belegeren. Verleid door de belofte van eeuwige roem sluit Achilles zich aan bij het leger, en Patrocles, verscheurd door de liefde voor en angst om zijn vriend, volgt hem. Zij weten niet dat een wreed lot hen tot het uiterste zal testen en een afschuwelijk offer zal vragen. Een lied voor Achilles is een episch liefdesverhaal, een spannende, ontroerende en unieke hervertelling van de Ilias van Homerus.

Mijn eerste indruk van Een lied voor Achilles

Wat een mooie, literaire schrijfstijl! En wat is de liefde tussen de twee hoofdpersonen Achilles en Patroclus prachtig. Ik kende het verhaal van Achilles eigenlijk nog helemaal niet zo goed. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Patroclus. Dit verhaal in romanvorm werkt goed.

Het verhaal

Achilles is de zoon van de zeenimf Thetis en de koning Peleus. Hij is knap, sterk en snel. De prins Patroclus is na een incident verbannen door zijn vader. Dit blijkt echter een blessing in disguise want daardoor ontmoet hij Achilles. De liefde tussen hen zal groots en onvoorwaardelijk worden.

Achilles neemt Patroclus dan ook mee als hij wordt getraind zoals alle (half)goden. De liefde bloeit op tussen de twee mannen en ze zijn onafscheidelijk. Thetis keurt Patroclus niet goed en dwarsboomt waar ze kan.

Dan sluit Achilles zich aan bij het leger en Patroclus gaat mee maar vecht niet. Het lot van Achilles is voor de meesten wel bekend.

Wat ik van Een lied voor Achilles vond

Wow, wat een mooi boek! Wat een prachtige zinnen en wat een prachtige liefde. Romeo en Julia: eat your heart out. Deze hervertelling is toegankelijk en zo mooi. Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat het zo’n goed boek was en ik vind het dan ook beter dan Circe. Ik hoop dat Madeline Miller nog veel boeken gaat schrijven, want dat kan ze zeker goed. Leuk ook dat ze de mythologie toegankelijk maakt.

Conclusie

Dit boek raad ik iedereen aan. Ik voelde me tijdens de lockdown toch een beetje in Griekenland. Daarnaast is het een liefdesverhaal maar wel meer dan dat: je steekt wat op van de mythologie, en het gaat over onder andere keuzes maken, acceptatie en onvoorwaardelijkheid. Het boek is een hervertelling van de Ilias van Homerus.

Beoordeling

Written by Roos Bergers