Magic coffee – Wat is het en hoe maak je hem?

Magic Coffee – de nieuwste koffie trend. Heb jij er al van gehoord of hem zelf al geproeft? Nee, het is niet zo spannend als je denkt er zitten namelijk geen truffels of mushrooms in. 😉 Ook is er niet heel veel fantasievols aan, het is eerder gewoon een koffie met melk die je sinds kort in steeds meer Nederlandse Koffietentjes en cafe’s vindt. Een Magic coffee oftewel Magische Koffie heeft iets weg van de Flat White, maar is toch net wat sterker. Lees in dit artikel alles over deze laatste koffietrend die over is komen waaien vanuit Melbourne – Australie en leer met dit recept hoe je hem zelf thuis maakt.

Wat is een Magic Coffee?

De magic is een Australische koffie die zijn oorsprong vindt in de cafés van Melbourne. Buiten Melbourne vind je hem zelden op menukaarten. Dus als je er nog nooit van gehoord hebt, ben je in de meerderheid.

Eenvoudig gezegd wordt de magie gemaakt in een 150ml koffiekopje met een dubbele ristretto (de eerste helft van een espresso shot), dan aangevuld met melk zonder schuim. De melk is ook nog eens wat kouder dan met een flat whit namelijk 48 graden.

de Magic Coffee is bedoeld als een zeer evenwichtige kleine koffie te net als een risteretto snel en makkelijk te drinken.

Zo maak je een Melbourne Magic Coffee

Wat een Magic Coffee “magisch” maakt, zijn de verhoudingen van de drank. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheden espresso en melk te hebben. Hieronder het recept. De ingredienten die je nodig hebt zijn 40ml ristretto en 130ml melk

Het koffierecept

  1. Pak je kopje: een magic gebruikt een kopje van 170ml. Als je geen kopje van deze grootte hebt, kun je altijd een kopje van normaal formaat voor 3/4 vullen.
  2. Gebruik de juiste koffieboon om een Magic Coffee te maken. Bonen van Illy zijn bijvoorbeeld smaakvol, maar zelf ga ik altijd voor bonen van De little Roastery.
  3. Dubbele ristretto: De volgende stap is het maken van een dubbele ristretto, een dubbele espresso die halverwege is afgesneden. Een enkele espresso is 30ml, een ristretto is 20ml. Dus een dubbele ristretto is 40ml koffie.
  4. Stoom 130ml melk: De sleutel voor een Magic Coffee is om niet te veel microschuim te maken, want je streeft naar schuim dat geschikt is voor een Flat White koffie. Je wilt ook niet dat de melk gloeiend heet is, maar iets koeler, zodat het snel en gemakkelijk te drinken is.
  5. Schenken: De laatste stap is het combineren van je ristretto en melk om je Magic Coffee te maken. Je kunt er zelfs een beetje latte art bovenop doen als je wilt. De verhoudingen zijn hier belangrijk – je wilt een 50-50 verhouding van melk en espresso.

Zo smaakt hij

Een Magic is een heel gemakkelijke koffie om te drinken, omdat hij bestaat uit gelijke delen espresso en melk. Hij is zeer evenwichtig en ik heb hem in het verleden zelfs een “dessert”-koffie genoemd, omdat hij lekker zacht smaakt. Je zult merken dat je hem snel opdrinkt, want hij is bedoeld als een snelle opkikker. Als je plaatselijke café hem niet maakt, kun je hem altijd zelf thuis maken met je eigen latte machine.

Magic Coffee vs Flat White

Een flat white is een enkele espresso in een standaard kopje met weinig schuim in de melk. Het belangrijkste verschil tussen een magic en een flat white is dus de grootte van het kopje, het shot koffie en de verhouding melk – een flat white heeft een dubbele ristretto-shot en bevat ongeveer 130 ml melk, terwijl flat whites meestal ongeveer 150-200 ml melk en een enkele espresso-shot bevatten. Dus is hij minder melkachtig van smaak.

Je zult de voorkeur geven aan een Flat White als u een koffie van standaardformaat wilt met meer melk. Een magic is beter geschikt voor degene die een sterkere en kleinere koffie wil.

Magic Coffee vs Piccolo

Het belangrijkste verschil tussen een magic en een piccolo latte is dat een piccolo een enkele shot koffie gebruikt en gemaakt wordt in een espressokopje of klein tumblerglas.

Hierdoor smaakt een piccolo veel sterker dan een magic, omdat er meer espresso in zit dan melk. Terwijl de magic een evenwichtiger smaak heeft door de gelijke delen espresso en melk.

Wil je een punch in het gezicht sensatie, dan is de Piccolo iets voor jou. Wil je een zachte maar stiekem sterke koffie, dan is een magic beter geschikt.

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Magic Coffee

Een Magic Coffee maak je in een koffiekop van 150ml. Je gebruikt een dubbele shot ristretto, dat is dus 40ml voeg daar 110ml melk aan toe.

JA! technisch gezien wordt hij gemaakt van een dubbele shot ristretto, een koffieshot krachtiger dan een espresso. Hij is wel minder bitter door een andere extractie tijd.

Melbourne staat bekend om zijn unieke en boeiende koffiecultuur. Bekend om zijn rijke en complexe smaken, is de koffiescene van Melbourne een waar bewijs van de kunst en wetenschap van het zetten van een perfecte kop koffie.

Een van de redenen waarom Melbourne’s koffie zo bijzonder is, is vanwege de hoge kwaliteit bonen die er worden gebruikt. Deze bonen zijn afkomstig uit de hele wereld, waaronder Afrika, Zuid-Amerika en Azië, en zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun unieke smaakprofielen en aroma’s. Deze bonen worden vervolgens tot in de perfectie gebrand, wat resulteert in een rijke en zachte smaak die anders is dan alle andere.

Het is dan ook niet voor niks dat de Magic Coffee zijn oorsprong heeft gevonden in Melbourne. Een andere reden waarom Melbourne’s koffie zo Magic oftewel magisch is, is vanwege de bekwame barista’s die het maken. Melbourne is de thuisbasis van enkele van ’s werelds beste barista’s, die hun leven hebben gewijd aan het beheersen van de kunst van het koffiezetten. Deze barista’s zijn erg trots op hun vak en experimenteren voortdurend met nieuwe brouwmethodes en -technieken om de perfecte kop koffie te creëren.

Magic coffee is een klein kopje koffie met een intense smaak, die niet te bitter is. Omdat hij gemaakt is met een dubbele ristretto in plaats van een dubbele espresso, heeft hij niet zoveel bitterheid als andere kortere koffiesoorten zoals een flat white of cortado. Het wordt magie genoemd omdat het vrij letterlijk de magische verhouding van koffie tot melk is.

Magic Coffee wordt gemaakt met een dubbele ristretto-shot en gestoomde melk in een kopje van 150ml – hetzelfde formaat als een cortado voor de koffieliefhebbers die dit lezen. Een ristretto gebruikt dezelfde hoeveelheid koffie als een standaard espressoshot, maar is veel geconcentreerder vanwege de kortere extractietijd.

 

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.