Flat white vs cappuccino

De flat white en de cappuccino – twee populaire koffietjes

Een flat white en een cappuccino zijn beide populaire dranken op basis van espresso. Ze zien er  misschien hetzelfde uit in de kopjes en ze worden in vergelijkbare grootte geserveerd, maar er zijn heel belangrijke verschillen tussen de drankjes.

De belangrijkste verschillen

Een van de belangrijkste verschillen tussen een flat white en een cappuccino is het type en de hoeveelheid gebruikte melk. Een flat white wordt gemaakt met een kleinere hoeveelheid melk dan een cappuccino en de melk wordt ook anders gestoomd.

De flat white heeft ander schuimlaagje

Om een ​​flat white te maken, stoomt de barista de melk totdat deze een gladde, fluweelachtige textuur. heeft. Maar stopt hij met het creëren van het dikke, romige schuim dat kenmerkend is voor een cappuccino. De melk wordt vervolgens over de espresso-shots gegoten, waardoor een drankje ontstaat dat romig en zacht is, maar niet overdreven schuimig.

De cappuccino bevat meer melk

Een cappuccino daarentegen wordt gemaakt met een grotere hoeveelheid melk en wordt afgetopt met een dikke schuimlaag. De melk wordt gestoomd totdat deze een hoge temperatuur bereikt en er ontstaat een dik, romig schuim dat over de espresso-shots wordt gelepeld. Het schuim is meestal versierd met een laagje cacaopoeder of kaneel.

Size does matter

Een ander verschil tussen een flat white en een cappuccino is de grootte van de koffie. Flat white’s zijn over het algemeen kleiner dan cappuccino’s, met een typische portiegrootte van ongeveer 6 ons. Cappuccino’s zijn daarentegen meestal rond de 8 ons, waarbij de grotere maat meer melk en schuim mogelijk maakt.

Een gedurfd smaakje

Qua smaak kunnen een flat white en een cappuccino ook net iets anders smaken. Door de kleinere hoeveelheid melk in een flat white komen de smaken van de espresso sterker naar voren, waardoor deze een , intensere smaak krijgt. Een cappuccino daarentegen is romiger, milder van smaak door de grotere hoeveelheid melk en schuim.

Welke koffie past bij jou?

Dus, welk drankje past bij jou? Als je de voorkeur geeft aan een sterkere, intensere koffiesmaak, is een flat white wellicht de beste keuze. Als je van een romigere, mildere smaak houdt, is een cappuccino misschien meer jouw stijl. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en of je de voorkeur geeft aan een drankje dat meer uitgebalanceerd is of een drankje dat meer gericht is op de espresso of de melk.

Concluderend, hoewel een flat white en een cappuccino op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee dranken. Van het type en de hoeveelheid gebruikte melk, tot de grootte van de drank en het smaakprofiel, deze verschillen geven elke drank zijn eigen unieke karakter en stellen koffieliefhebbers in staat om degene te kiezen die het beste bij hun voorkeuren past.

Vragen over flat white en cappuccino

c Alles uitvouwen C Alles invouwen

Flat white vs Cappuccino

Nee, een flat white is geen cappuccino. Er is een groot verschil in de maat, smaak, en melk. Een flat white is een koffiedrank gemaakt met espresso en gestoomde melk, maar zonder het schuim van een cappuccino. Een cappuccino wordt gemaakt met espresso, gestoomde melk en een laagje schuim erop. Flat white’s hebben meestal een meer fluweelachtige textuur en een sterkere koffiesmaak, terwijl cappuccino’s een licht, luchtig schuim hebben en een iets zoetere smaak door de toevoeging van schuim. Flat white’s worden meestal ook geserveerd in kleinere kopjes dan cappuccino’s.

Het hangt af van het specifieke recept dat door de barista wordt gebruikt. Flat white’s hebben over het algemeen een sterkere espressosmaak en minder melk dan cappuccino’s, maar dit kan variëren. Sommige cappuccino’s kunnen worden gemaakt met een sterkere espresso-shot of minder melk dan een flat white, waardoor deze sterker wordt. Het is het beste om de barista om hun specifieke recept te vragen om te bepalen welk drankje sterker is.

Een flat white en een cappuccino bevatten beide caffeine, maar de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van de grootte van de koffie en hoe het wordt bereid.

Een flat white bevat meestal ongeveer 60-75 mg caffeine per kopje (240 ml), afhankelijk van de grootte van de espresso shot en de hoeveelheid melk die wordt gebruikt.

Een cappuccino bevat meestal ongeveer 30-50 mg caffeine per kopje (240 ml), afhankelijk van de grootte van de espresso shot en de hoeveelheid melk die wordt gebruikt. Dit komt omdat cappuccini gewoonlijk minder espresso en meer melk bevatten dan flat whites.

Dus in vergelijking met een flat white, bevat een cappuccino minder caffeine. Houd er echter rekening mee dat deze hoeveelheden kunnen variëren en dat het belangrijk is om de specifieke hoeveelheden van je koffiebereider te weten om een nauwkeurige vergelijking te maken.

Voor een flat white en cappuccino wordt vaak gebruik gemaakt van melk met een hogere vetgehalte, zoals halfvolle of volle melk. Dit geeft de koffie een volle, rijke smaak en textuur. Sommige barista’s gebruiken ook geitenmelk of sojamelk voor deze koffiesoorten. Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van melk afhangt van persoonlijke voorkeur en dat elke melksoort zijn eigen unieke smaak en textuur heeft.

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.