Delen is helen

“A book lying idle on a shelf is wasted ammunition. Like money, books must be kept in constant circulation… A book is not only a friend, it makes friends for you. When you have possessed a book with mind and spirit, you are enriched. But when you pass it on you are enriched threefold.” – Henry Miller

Jaren geleden was ik in een hostel in Krakow. Terwijl ik aan het ontbijten was, viel mijn oog op een krakkemikkig kastje vol met boeken. Ik was niet bekend met het concept van een minibieb of boekenspot, dus ik ging er vanuit dat de eigenaar van het hostel een boekenenthousiasteling was. In het kastje prijkten boeken met uiteenlopende genres, in verschillende talen en het was duidelijk dat het ene boek meer gelezen was dan het andere boek. Ik bedacht me dat de taal van een boek invloed moest hebben op de ervaring. Sommige woorden laten zich niet vertalen en daarnaast zijn smaak en associaties cultuurgebonden. Tijdens deze overwegingen sprak een oplettende backpacker me aan “You can grab a book if you like, it would be even greater if you replace that book with one of your own.” Dit concept, dacht ik, is fantastisch. Het is duurzaam (save the trees!), maar het biedt ook de mogelijkheid tot lezen, zelfs als je geen financiële middelen hebt om boeken te kopen. Het is daarnaast laagdrempelig, waardoor je gemakkelijk een boek pakt die je normaliter zou laten staan. Zo’n kastje verbreedt potentieel dus zelfs je horizon.

Maar wat is nou precies het idee van een minibieb of boekenspot? Eigenlijk is het niets meer dan een kastje waar je gratis boeken uit mag pakken en ook boeken in mag plaatsen. Zo’n kastje kan door iedereen neergezet en beheerd worden. De spelregels zijn dus heel simpel en gebaseerd op vertrouwen. Dat laatste maakt het naar mijn mening nog gaver. Ondanks het feit dat kastjes soms compleet leeg worden gehaald of dat er boeken op marktplaats worden gezet, gaat het in de meerderheid van de gevallen goed en worden een heleboel leesfanaten blij gemaakt.

Ben je enthousiast geworden? De laatste jaren zijn er ook in Nederland steeds meer kastjes te vinden, misschien ook wel in jouw omgeving! Check dat hier http://bit.ly/1Swn1mU en hier http://bit.ly/1M8B82T. Ga je binnenkort op vakantie? Deze site biedt een internationale kaart met locaties http://bit.ly/1SGFTlw.

Free Library Book Barista

Je kunt er overigens ook voor kiezen om zelf zo’n minibieb of boekenspot te beginnen. Je hebt de volledige creatieve vrijheid voor het maken van een kastje. Denk er wel aan om het op een locatie te zetten waar genoeg mensen langskomen, zodat het boekenaanbod blijft wisselen. Sommige beheerders doen ’s avonds een slot op het kastje zodat nachtbrakers niet in de verleiding komen om er iets mee uit te halen. Je kunt via http://bit.ly/1MUVQVS de locatie van je kastje aanmelden, zodat je ook online vindbaar bent.

Over online gesproken, als je liever geen kastje bezoekt (ook al zijn deze uiterst charmant), kun je ook online boeken ruilen via http://bit.ly/23XPBIJ bijvoorbeeld. Via BKSY http://bit.ly/1WnhC6m kun je je eigen boeken toevoegen aan de digitale boekenkast. Je kunt vervolgens mensen toevoegen als vriend en op deze manier kun je elkaars collectie bekijken en boeken uitwisselen. BKSY is gratis te downloaden in de Play- en Apple store.

Ondanks mijn enthousiasme voor al deze manieren om boeken te ruilen, wil ik elke lezer blijven stimuleren om lid te worden/blijven van een reguliere bibliotheek en ook eens een boek te kopen in een boekenwinkel. Zonder jouw steun kunnen zij niet bestaan en dat zou toch echt buitengewoon jammer zijn! Desalniettemin wens ik jullie allen veel leesplezier, hoe je het boek ook hebt verkregen. 🙂

Written by Book Barista
Hallo! Rachel hier. Geboren in 1988 in mijn favoriete stad, Amsterdam. In 2016 heb ik mijn studie Communicatie afgerond. Momenteel ben ik Global Content lead binnen de Automotive branche. Als kind las ik al veel, samen met mijn moeder ging ik iedere week naar de bibliotheek. Lezen vind ik nu nog steeds geweldig, het liefst lees ik iedere dag. Natuurlijk doe ik dit wel onder het genot van een goede flat white, want koffie en boeken zijn voor mij de ideale combinatie. De wereld van boeken kan ik maar niet loslaten. Daarom heb ik besloten om deze interesse om te zetten naar een blog om anderen te enthousiasmeren (meer) te gaan lezen en hen te informeren over de mooiste, leukste en meest ontroerende boeken. Binnen de redactie houd ik mij dagelijks bezig met het schrijven van recensies en blogs en ben ik ook veel te vinden op Instagram.