Recensie: De jongen die tien concentratiekampen overleefde van Alaz Gratz

Voor het eerst in een flinke tijd las ik weer eens een boek in het Nederlands! Een tijdje geleden trouwens al, de komende tijd zal ik een inhaalslag aan recensies doen. 🙂 En wat voor een boek… heftig hoor! De titel doet het natuurlijk al direct vermoeden: De jongen die tien concentratiekampen overleefde.

Flaptekst

De jongen die tien concentratiekampen overleefde vertelt het waargebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is. Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen.

Het is een wonder hoe Yanek, of volgens de tatoeage op zijn arm PRISONER B-3087, de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft. Maar waar je je als lezer misschien nog wel het meest over verbaast is de kracht van een jongen om te overleven. Hoe lukt het Yanek om zijn hoop niet te verliezen en vooral, om niet te vergeten wie hij werkelijk is?

Mijn eerste indruk

Het boek begint al heftig met de veranderende sfeer in Polen rond het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Yanek, de hoofdpersonage, moet al gauw verhuizen naar het getto met zijn familie. Niet iedereen is direct in paniek, maar als lezer weet je natuurlijk al hoe de geschiedenis zich heeft afgespeeld.

De schrijfstijl is geschikt voor oudere jeugd, daar moest ik zelf even doorheen komen. Je merkt wel direct dat het een verhaal wordt die indruk op je gaat maken.

Het verhaal

Yanek is een Joodse jongen die in Polen woont. Met de komst van de nazi’s moet hij met zijn familie in het getto wonen. De omstandigheden daar verslechteren snel en er vinden razzia’s plaats. Hij en zijn familie kunnen daar eerst nog aan ontkomen. Uiteindelijk wordt Yanek zijn familie toch weggevoerd naar de concentratiekampen. Hij zelf is uiteindelijk ook aan de beurt.

Hij wordt van concentratiekamp naar concentratiekamp gebracht in veewagons en staat oog in oog met sadisten zoals Josef Mengele en Amon Goeth. Op wonderbaarlijke wijze overleeft hij niet alleen dat, maar ook twee dodenmarsen en tien concentratiekampen waaronder Auschwitz-Birkenau, Buchenwald en Bergen-Belsen.

Wat ik ervan vond

Wat een aangrijpend en heftig boek. Er vallen zoveel dingen in het niet bij dit soort extreme verhalen. Toch laat het ook Yanek zijn overlevingskracht zien. En dat zelfs in de duisterste omgevingen er daarnaast ook nog goedheid kan plaatsvinden.

Ik vind het een belangrijk boek en al deze waargebeurde verhalen moeten we met zijn allen blijven lezen. Niet omdat het heel gemakkelijk is om over dit soort verschrikkingen te lezen, maar zodat we hopelijk extra goed beseffen dat we een herhaling ervan nooit kunnen toelaten.

Conclusie van De jongen die tien concentratiekampen overleefde

Het boek is qua schrijfstijl meer gericht op oudere jeugd, maar qua inhoud meer op volwassenen. Desalniettemin is het een boek met een bijzonder, waargebeurd verhaal dat we nooit moeten vergeten. Het is bizar om te beseffen wat voor omstandigheden wij mensen kunnen overleven. Daar kunnen qua beoordeling ook niet genoeg kopjes koffie aan gegeven worden.

Beoordeling

Beoordeling vier koppen koffie Dan Brown Oorsprong

 

Written by Roos Bergers