Recensie: Never split the difference van Chris Voss
De laatste tijd heb ik naast een stapel papieren boeken ook wat e-books gekocht #treatyoself. Zo ook dit e-book. Ik was ontzettend benieuwd naar de inhoud, want een voormalig FBI gijzeling onderhandelaar moet toch heel wat weten over onderhandelen. De Nederlandse titel is overigens Deel nooit het verschil. Is het boek beter dan de titel? Lees het hieronder!
De flaptekst
Het leven bestaat uit onderhandelingen: of u nu een auto aanschaft, een loonsverhoging vraagt, een huis koopt, de huur heronderhandelt of overlegt met uw partner of kinderen; zelfs het verloop van uw verdere leven kan afhangen van uw optreden in cruciale gesprekken. Dit boek geeft u de hulpmiddelen die u hiervoor nodig hebt.
Deel nooit het verschil is een onontbeerlijk handboek met onderhandelingsprincipes uit de opmerkelijke carrière van Chris Voss, onderhandelaar in gijzelings- en ontvoeringszaken. Hij benadrukt het belang van emotionele intelligentie, zonder het eindresultaat uit het oog te verliezen. De effectiviteit van deze technieken zijn in het veld getest. Voss laat zien hoe u deze vaardigheden op uw werk en op elk levensgebied kunt gebruiken.
Het boek biedt een spannend kijkje achter de schermen bij de FBI, waarbij de onderhandelingsstrategieën uit de doeken worden gedaan die Voss hanteerde.
Chris Voss, een FBI-veteraan, is een van de meest vooraanstaande beoefenaars en docenten van onderhandelingsvaardigheden. Zijn adviesbureau verzorgt opleidingen en adviseert bedrijven bij complexe onderhandelingen.
Mijn eerste indruk
Simpelweg: cool! Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk introduceert hij de lezer direct met onderhandelingen. Hij maakt duidelijk dat eigenlijk het hele leven een onderhandeling is. Voor de meesten wel wat minder extreem dan zijn voorbeelden met terroristen e.d., maar denk maar eens na over wat je wel allemaal niet moet onderhandelen. In je werk, je liefdesleven, je financiën, je reputatie en ga zo maar verder. Zoals de auteur zegt: “Negotiating is communication with result” (onderhandelen is communicatie met resultaat).
De opbouw
Chris Voss neemt je elk hoofdstuk mee in onderdelen van onderhandelen. Hij geeft hier voorbeelden uit de praktijk bij, maar hij geeft ook een kleine samenvatting aan het einde met de technieken. Hij haalt ook Tversky en Kahneman ook aan, waarin hij hun theorie uitlegt dat mensen eerder verlies willen voorkomen dan een grote winst behandelen. (Lees de recensie van hun boek Twee breinen hier).
Zelf vond ik het een eye-opener dat je soms juist een ‘nee’ moet zoeken in een onderhandeling, zodat je beter weet hoe je naar de ‘ja’ kunt komen. Empathie, spiegelen, labellen en het onbekende achterhalen zijn dan onder andere ook methoden die hij bespreekt. Stapje voor stapje neemt hij je mee in de methoden, maar in de praktijk gebruik je natuurlijk meerdere technieken tegelijk. Het is net wat relevant is in de situatie en waar je zelf comfortabel mee bent.
Wat ik ervan vond
Ik vond het interessant om te lezen over al deze onderhandelingen en technieken. Sommige adviezen waren wel open deuren, maar minder dan in de meeste boeken met dit soort topics. Ik kan dan ook niet wachten om bepaalde technieken in de praktijk te brengen! Dit boek ga ik nog wel vaker lezen, want herhaling is de moeder van de wijsheid. 😉
Conclusie van Never split the difference
Dit is écht een goed boek over onderhandelen. Wat dat betreft heeft hij het goed aangepakt, zijn voorbeelden laten namelijk zijn kunde zien waardoor je in zijn technieken gelooft. Daarnaast schroomt hij er ook niet van om zijn eigen fouten in onderhandelingen te benoemen, daar leer je als lezer van en het geeft hem een eerlijk profiel. Dit boek is dan ook een aanrader als je meer wilt weten over effectief onderhandelen.
Leave a Comment