Terugblik 2019

Het jaar zit er alweer bijna op. We gaan straks niet alleen een nieuw jaar in, maar zelfs een nieuwe decennium! De jaren twintig, wat gaat het ons brengen? Ik hoop heel veel goede boeken naast dat ik je uiteraard geluk, goede gezondheid, veel liefde en eigenlijk al het moois en goede wens.

Afgelopen jaar heb ik 35 boeken gelezen, dat is 9 meer boeken dan vorig jaar Had ik meer tijd? Nee dat niet. Maar ik heb wel meer tijd genomen om te zitten met een goed boek en een kop koffie. Heerlijk! Hoeveel boeken hebben jullie gelezen in 2019?

De lijst hieronder gaat over boeken die ik las in 2019, ze zijn niet perse verschenen in 2019.

De beste non-fictie van 2019

Dat zijn wat mij betreft Sapiens, Brutus en Becoming.
Sapiens is een toegankelijk boek waarmee je in een sneltreinvaart door de menselijke geschiedenis heen wordt geloodst. Interessante inzichten wel! Brutus vond ik gewoon echt heel erg gaaf. Hoe cool is het dat we nu nog nieuwe inzichten kunnen verwerven over iemand die ruim 2000 jaar geleden leefde? Kathryn Tempest heeft grondig onderzoek gedaan en heeft een prettige schrijfstijl. Dan Becoming van Michelle Obama. Ik wist nooit veel over haar maar ik ben nu echt fan! Het is een oprecht persoon die het beste probeert te doen voor haar gezin en land.

De beste fictie van 2019

Dan schiet toch wel direct A man called Ove te binnen! Wat een prachtig en ontroerend boek. Subtiel, maar krachtig tegelijkertijd. Grappig, maar treurig tegelijkertijd. Een aanrader voor iedereen. Ik was ook erg onder de indruk van Eleanor Oliphant is completely fine. Het is het debuut van Gail Honeyman, ik hoop dat ze door blijft gaan met schrijven!

Het slechtste boek van 2019

Een wat minder leuke categorie, maar eerlijk is eerlijk, dit wint De secretaresse van Renee Knight. Dit boek had potentie maar heeft echt kansen gemist om het een coherent en goed uitgewerkt verhaal te laten zijn. Het einde staat zo los van de rest van het boek, dat het te onverwacht komt.

Het meest inspirerende boek van 2019

Never split the difference van Chris Voss was wat mij betreft erg inspirerend. Hij leert je onderhandelingstechnieken en geeft voorbeelden uit de praktijk. Je hebt er echt wat aan als je goed bent in onderhandelen! Becoming en Fierce fairytales mogen eigenlijk ook toegevoegd worden aan deze categorie.

Het meest teleurstellende boek van 2019

Dat is A walk in the woods van Bill Bryson. Door zo’n beetje iedereen wordt dit boek als geweldig ervaren, maar ik vond het saai. Ik vond het moeilijk om de kange stukken met details over kleine dorpjes in Amerika e.d. door te komen. Het was geen slecht boek, maar ik had er zeker meer van verwacht.

Het heftigste boek van 2019

Dit jaar heb ik veel heftige boeken gelezen, maar eigenlijk is dat elk jaar wel zo. Binnen fictie was Een klein leven wel heel heftig. Dit was de eerste keer dat ik door fictie een tijdje alleen maar leeg voor me uit kon staren. Wat een leed! Qua non-fictie was The last girl wel enorm heftig. Het ware verhaal van een Jezidi vrouw die verhandeld werd als seksslaaf en uiteindelijk wist te ontsnappen. Dat dit zo actueel is maakt het extra schrijnend.

Het spannendste boek van 2019

Dat is De doodsvogel. Het leuke is dat het derde deel, De jongen in de sneeuw, al klaar ligt om gelezen te worden. Het plot van De doodsvogel is wat minder sterk dan van het eerste deel Ik reis alleen, maar het blijft een spannend boek! Het leest dan ook zo weg door de spanning en prettige schrijfstijl, dus het is zeker een aanrader als je van thrillers houdt.

Het beste fantasty boek van 2019

Dat is Mythos van Stephen Fry. Wat schrijft hij goed en enthousiast! Daarnaast vond ik het super leuk om mijn kennis over de Griekse mythologie weer bij te spijkeren en te vergroten. Mythos is een toegankelijk boek. Als je geen problemen hebt met het lezen in Engels raad ik dit boek wel zo aan, omdat Stephen Fry’s humor dan minder lost in translation raakt.

Het allerbeste boek van 2019

Eigenlijk wil ik hier dan direct een hele waslijst neerzetten, maar als ik dan echt moet kiezen ga ik voor A man called Ove. Simpelweg omdat het boek een subtiele emotionele rollercoaster is maar nooit uit de ban springt. Ik ga dat boek zeker nog vaker lezen.

Iedereen bedankt!

Zoals de titel al zegt, iedereen bedankt voor het lezen en reageren op onze blogs en social media pagina’s. Ik heb genoten van het lezen en van Book Barista en ik hoop jullie ook! Voor 2020 al het beste gewenst en natuurlijk veel leesplezier.

Hartelijke groet,
Roos

Written by Roos Bergers