Recensie: Britt-Marie was hier van Fredrik Backman

Na het prachtige boek A man called Ove las ik nu Britt-Marie was hier van Fredrik Backman. Ik las hem in het Engels (Britt-Marie was here) maar het boek is ook in het Nederlands beschikbaar. Was ik net zo onder de indruk van dit boek? Lees het in de recensie!

Achterflap van Britt-Marie was hier

Britt-Marie is een 63-jarige vrouw waarvan wordt gezegd dat ze een passief-agressieve zeurkous is. Ze kan zich nogal opwinden over rommel, slecht ingedeelde besteklades en tafels zonder onderzetters. Ze haat viezigheid maar houdt van routine.
Britt-Marie is sinds kort op zoek naar werk en wordt door het uitzendbureau naar het dorpje Borg gestuurd. Het beste dat je van Borg kunt zeggen is dat het dicht aan de weg ligt. De plaats zucht onder de gevolgen van de financiële crisis. Het enige wat er nu nog opvalt zijn alle TE KOOP-borden en een slechte pizzeria. Wat nog wel is overgebleven: voetbal. En Britt-Marie haat voetbal. Maar het jeugdelftal heeft dringend een nieuwe coach nodig. Ze zijn bereid om wie dan ook het team onder zijn hoede te geven. En wie maakt zich er dan nog druk om dat Britt-Marie de baan absoluut niet wil?

Mijn eerste indruk

Fredrik Backman heeft een talent voor het creëren van moeilijke maar sympathieke karakters. Britt-Marie is er absoluut weer zo eentje, iemand die helemaal vast zit in haar eigen patroon maar duidelijk wel een goed hart heeft. Ik zit vrijwel direct in het verhaal en ik wil alleen maar doorlezen!

Het verhaal

Wegens omstandigheden moet Britt-Marie op zoek naar werk. Doordat ze de recruiter bij het uitzendbureau stalkt, vindt ze uiteindelijk een baan in het verlaten dorp Borg. Ze gaat er heen en ontmoet al gauw bijzondere maar toch alledaagse mensen. Ze verlangt terug naar haar vorige leven en ziet haar bestaan in Borg als tijdelijk.

Toch wordt ze steeds meer in het leven in Borg getrokken. Zo wordt ze de nieuwe voetbalcoach van het lokale team, sluit ze vriendschappen en raakt ze ook wel gehecht aan haar nieuwe bestaan. Gaandeweg wordt haar karakter steeds meer uitgediept en krijg je een kijkje in hoe zij door anderen altijd klein is gehouden. Zal ze uiteindelijk blijven in het Borg, waar zij zo zichzelf mag zijn?

Wat ik ervan vond

Fredrik Backman heeft weer een mooi verhaal met een lach en een traan geschreven. Als meer van zijn boeken zo goed zijn, dan wordt hij toch wel één van mijn favoriete auteurs. Hij is een meester in het uitlichten van het menselijk ongemak, menselijke fouten maar ook menselijke (veer)kracht en verbinding. Hij maakt van het gewone het bijzondere.

Conclusie van Britt-Marie was hier

Ik heb genoten van het boek! Ik ga dan ook zeker nog meer boeken van hem lezen. De volgende op mijn lijstje is ‘Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt‘. Wat mij betreft is ook Britt-Marie was hier een dikke aanrader!

Beoordeling

Beoordeling vier koppen koffie Dan Brown Oorsprong

Written by Roos Bergers