Mijn terugblik in boeken editie 2020

Iedereen merkte dit jaar de gevolgen van (de maatregelen van) het coronavirus. Een vreemd jaar, waarin veel mensen ziek werden, zelfs overleden en waarin we zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Door het thuisblijven heb ik meer boeken gelezen dan in jaren. 5 boeken meer dan vorig jaar. Daarom een terugblik op de boeken die ik in 2020 las!

De beste non-fictie

Dit jaar las ik veel goede non-fictie boeken zoals Educated, Gratis geld voor iedereen, The night trilogy van Elie Wiesel, ’t Hooge Nest, Grote verwachtingen en A promised land. Nadat ik de boeken uit had bleven ze me allemaal nog bij op hun eigen manier. Ik vind het dan ook allemaal dikke aanraders! Ik denk dat Educated, over een meisje die opgroeit in een mormon survivalist familie en zich door middel van onderwijs daar los van maakt, en ’t Hooge Nest, over twee Joodse zussen die een onderduik villa stichten tijdens de Tweede Wereldoorlog, een gedeelde eerste plaats hebben en dat A promised land, de memoir van Barack Obama, daar dan gauw achteraan komt. Maar Gratis geld voor iedereen raad ik ook zeker aan voor iedereen die een nieuwe kijk wilt op werk en de economie.

De beste fictie van 2020

Afgelopen jaar las ik ook veel goede fictie, maar toch is de keuze hierbij gemakkelijker dan bij non-fictie. Ik heb zo intens genoten van The House in the Cerulean Sea van TJ Klune. De auteur heeft al veel boeken geschreven dus in deze terugblik een vooruitblik: ik verwacht volgend jaar wel een aantal van zijn andere boeken te lezen. The House in the Cerulean Sea had precies de juiste formule humor, serieusheid, ontwikkeling, charme en adorableness.

Het meest inspirerende boek

Dat is met stipt A promised land van Barack Obama. Ik wist niet dat hij zó idealistisch was en dat hij zó werd gedwarsboomd door de Republikeinen (of andere landen etc.). Het is heel interessant om te lezen hoe verschillende partijen tot akkoorden komen, hoe het Amerikaanse politieke spelletje werkt en hoe hij al die tijd met beide benen op de grond bleef staan door zijn familie. Een absolute aanrader! Net als het boek van zijn vrouw, Becoming.

Het meest teleurstellende boek

Dat waren The Southern Book Club’s Guide to Slaying Vampires en De BourgondiërsHet eerstgenoemde boek veranderde zo vaak van richting (en zelfs genre) en had zulke heftige wendingen, dat ik me als lezer wat bekocht voelde. De Bourgondiërs mistte een rode draad en voelde meer als een aaneenschakeling van Vlaamse namen.

Het plot van In five years was ook een teleurstelling. Het spel van de engel was ook een tegenvaller. Vooral omdat ik Schaduw van de wind juist een prachtig boek vond.

Het spannendste boek

In deze terugblik is dat Het instituut van Stephen King of De jongen in de sneeuw van Samuel Bjørk. Het was het eerste boek dat ik van Stephen King las! Ik heb vervolgens The Stand gekocht, over een virus dat overspringt van mens tot mens. Heel toepasselijk! Ik ben er alleen nog niet aan begonnen omdat het 1325 pagina’s zijn en je daar net even zin in moet hebben ;).

Vorig jaar won De doodsvogel van Samuel Bjørk deze categorie. Ondertussen heb ik de trilogie uit, ik hoop dat hij nog meer boeken gaat schrijven in deze serie!

Het beste fantasy boek

Deze categorie wint The House in the Cerulean Sea ook met gemak. Ook is Circe het vermelden waard, de dochter van de zon en een nimf uit de Griekse mythologie. Aankomend jaar ga ik van de auteur (Madeleine Miller) Het lied van Achilles lezen.

Het allerbeste boek

Oehhh moet ik nou voor ’t Hooge Nest, Educated of The House in the Cerulean Sea gaan? Eigenlijk kan ik niet kiezen, maar als ik er toch één moet noemen dan is het ‘t Hooge Nest. Vooral omdat het ook een belangrijk boek is, en er door het verhaal heen ook accurate informatie over de jodenvervolging in Nederland wordt gedeeld. Ik vind het belangrijk dat deze kennis niet verloren gaat.

Bedankt allemaal!

We zijn aan het einde van deze terugblik gekomen. Ik wil iedereen bedanken die onze blog blijft volgen. Hopelijk hebben we je geïnspireerd om bepaalde boeken wel (of niet) te lezen! We kijken uit naar 2021 en wensen iedereen een fantastische jaarwisseling en een prachtig 2021.

Hartelijke groet,
Roos

Written by Roos Bergers