Recensie: Homo Deus van Yuval Noah Harari

Wat was ik blij toen ik Homo Deus kreeg voor Sinterklaas! Ik had Sapiens en 21 lessen voor de 21e eeuw al gelezen van de auteur dus ik was erg benieuwd naar dit boek. Vond ik het zo goed of zelfs beter? Lees het in de recensie hieronder!

De flaptekst

Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven.

Hij stelt fundamentele vragen: Waar gaan we naartoe? Hoe beschermen we onze kwetsbare wereld tegen onze eigen verwoestende krachten? En als we in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden? Wat voor sociale gevolgen zal deze tweedeling hebben? Volgens Harari is het essentieel om meer te begrijpen van de technologische revoluties om ons heen, anders hebben we geen invloed op de koers van onze toekomst.

Mijn eerste indruk van Homo Deus

Het is direct interessant en ik zit er weer helemaal in. Hij geeft aan dat een pandemie niet meer zo snel zou gebeuren, daar moest ik dan wel even om grinniken. Het boek is geschreven in 2016, en toen waren we nog optimistisch wegens het indammen van de ebola uitbraak. Tenminste, dat het niet verder verspreidde, Afrika was hard getroffen.

Het verhaal

Ook in dit boek werpt Harari weer interessante vragen op en snijdt hij interesse onderwerpen aan. Hij kijkt vooral naar de toekomst en een beetje naar het heden/verleden. Het boek heeft wel overlap met 21 lessen voor de 21e eeuw. Zo geeft hij aan dat onze huidige ‘ heilige huisjes’ zoals democratie en individualisme straks niet meer passen bij de nieuwe tijd. De tijd van artificial intelligence, algoritmes en van robots. Zeker niet de tijd van de mens, wat millennia lang wel zo is geweest hier op aarde. Hij schetst een toekomstbeeld dat weinig lijkt op het heden.

Wat ik ervan vond

Geweldig! Wat een interessante gedachtegangen heeft hij weer. De toekomst staat niet vast, dus of het precies zo gaat lopen is natuurlijk sterk de vraag. Desondanks is dit boek weer net zo uitdagend als Sapiens, waarbij je anders over zaken gaat denken. Hij heeft een brede visie, ik kan me voorstellen dat je met hem een interessant debat zou kunnen voeren. Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen!

Conclusie van Homo Deus

Misschien is dit wel mijn nieuwe favoriete Harari boek. Of het staat op de gedeelde eerste plek met Sapiens. Ik ben het niet eens met al zijn theorieën, maar dat hoeft ook helemaal niet.  Ik zie het boek meer als een gedachte-experiment waardoor je meer inzicht krijgt in hedendaagse ontwikkelingen. Zo lijkt het alsof de banen van de meeste mensen op een gegeven moment wel worden overgenomen door robots, daar moet dus een nieuwe oplossing voor komen. Opvallend vond ik dat je als archeoloog ongeveer het veiligst zit, daar was de kans maar 0,7 %.

De beoordeling

 

 

Written by Roos Bergers